مشاوره کسب و کار
برای درک اهمیت مشاوره مدیریتی در کسب و کار کافی است به این موضوع توجه کنید که کسب و کارها برخلاف گذشته، بسیار متنوع و رقابتی شدهاند. به نحوی که در حرفهها و استارتاپآپهای مختلف، مناسبات بازار عرضه و تقاضا، نحوهی تعامل با مشتری، پیدا کردن بازار هدف، بهرهوری بهینه از منابع انسانی و ... هر روز شکلهای مختلفی به خودش میگیرد. در چنین شرایطی، یک کارآفرین برای اینکه در این رقابت سریع و پرریسک از سایر رقبای خودش، جا نماند مجبور است دانشها و تخصصهای مختلف یک مشاور کسب و کار را بکار گیرد. اما واقعیت این است که هیچکس نمیتواند به همهی تخصصها و زمینههای کاری، تسلط کافی پیدا کند و روی آن وقت و انرژی بگذارد. همچنین در مسیر پیشرفت یک کسب و کار، همواره بحرانها و مشکلاتی رخ میدهد که برای متوقف نشدن راه موفقیت، نیاز است با آنها مقابله شده و حل شوند. بنابراین اینجاست که خلاء مشاوره کسب و کار خوب برای انتقال نقد، نظر و پیشنهادهای راهبردی و استراتژیک، بسیار حس میشود. مشاور کسب و کار بهطور ویژه یک تحلیلگر توانمند است که با نگاهی باز و دقیق، تمامی قسمتهای یک مجموعه را تجزیه و تحلیل میکند. از قسمت مدیریت گرفته تا مالی، فروش، فناوری اطلاعات و حتی
استخدام کارشناس منابع انسانی همه حوزههایی هستند که مشاور میتواند در موردشان به کارآفرین مشورت بدهد. اما چطور میتوان یک مشاور خوب استخدام کرد و با کسب چه مهارتهایی میتوان بهترین تعامل را با مشاور برای تغییرات مثبت و در جهت رشد داشت؟
چه مواقعی یک کسب و کار به استخدام مشاور نیاز دارد؟
ممکن است در تصور عموم این باور اشتباه وجود داشته باشد که فقط برای آغاز یک کسب و کار یا استارتآپ نو، مشاوره گرفتن لازم و ضروری است. اما امروزه کاملا این موضوع اثبات شده که کسب و کارها به طور مداوم نیاز به مشاوره مدیریتی برای رسیدن به اهداف مورد نظر و پیشبرد خلاقانه برنامههایشان دارند. موضوع این است که یک کارآفرین، نه تنها برای شروع کار و همچنین برای خروج از موقعیتهای بحرانی نیازمند است از استخدام مشاور بهره بگیرد بلکه حتی وقتی همه چیز خوب به نظر میرسد، لازم است کسی حضور داشته باشد که با طرح نظر و ایدههایش به ادامه مسیر کمک کند. درواقع آن هنگام که همه چیز از نظر کارآفرین خوب به نظر میرسد یکی از خطرناکترین موقعیتها میتواند باشد چرا که اگر کارآفرین به کسی اجازه ندهد از بیرون سیستم و بیطرفانه به عیب یابی مجموعه ی او بپردازد و اشکالاتش را ببیند و استراتژیهای مناسب پیشنهاد دهد، ممکن است با چند اشتباه کوچک، به سرعت آن کسب و کار به سمت بحران و خروج از اهداف و برنامههای مورد نظرش برود. همچنین در هنگام شروع کسب و کار اگر شما به جذب سرمایه گذار و یا کسب مجوز از سازمان خاصی نیاز داشته باشد، یک مشاور کسب و کار می تواند به شما در نوشتن یا
سفارش طرح توجیهی کمک کند.
یک مشاور کسب و کار خوب چه کسی است؟
این سوال البته بسیار میتواند چالشبرانگیز باشد و پاسخ آن نیاز به توضیح و تفصیل بسیاری مرتبط با هر حوزه کاری دارد. اما به طور کلی انتظار میرود یک مشاور توانمند در هر کسب و کاری حداقل چند ویژگی مهم زیر را داشته باشد.
مهمترین ویژگی یک مشاور خوب این است که تجربه لازم در آن حوزه را داشته باشد. او باید حداقل توانسته باشد یک کسبوکار را راهاندازی و در حد قابل قبولی توسعه داده باشد.
یک مشاور حتی اگر تجربه بالایی هم داشته باشد ولی نتواند تجربیات خودش را به شکل ساده و کاربردی به مجموعه تحت مشاورهاش انتقال دهد، نمیتواند کمک زیادی به کارفرما برای توسعه آن کسب و کار داشته باشد. بنابراین توانایی انتقال تجربیات متناسب با وضعیت هر تشکیلات بسیار حائز اهمیت است.
- پروژه های موفق در رزومه کاری
به طور مشخص در حوزه مشاوره کسب و کار، این شخص باید توانسته باشد در چند پروژه مختلف به افراد یا سازمانها مشاوره بدهد و در کنار آنها مسیر موفقی را پیموده باشد.
- تحصیلات و مهارت های مرتبط
تحصیلات، مطالعات، پژوهشها و دغدغههای اصلی او مربوط به جنبههای مختلف تجارتتان باشد.
- آشنایی با جنبه های مختلف کسب و کار
با زمینههای مختلف کسبوکار مانند بازاریابی و فروش، تامین مالی، شبکههای اجتماعی و دیجیتال مارکتینگ، ثبت و امور حقوقی و نوشتن بیزینسپلن آشنایی کافی داشته باشد.
از یک مشاور کسب و کار چه خدماتی باید انتظار داشت؟
آگاهی دقیقتر شما به عنوان یک کارفرما از خدماتی که یک مشاور باید بدهد، کمک میکند انتظارات صحیحتری از مشاور داشته باشید و بتوانید بهترین استفاده را از حضور متخصص را داشته باشد. خدماتی که یک مشاور کارآفرینی باید ارائه دهد حداقل دربرگیرنده موارد زیر است:
ایدههای جدیدی برای تصاحب فرصتهای جدید کاری به منظور کسب درآمد بیشتر در مجموعه یا استارتآپ شما داشته باشد. به بیان دیگر کمک کند که از خلاءهای بازار استفاده کنید و درآمدتان را افزایش دهید. به عنوان مثال اگر صاحب کسب و کار در حوزه مواد غذایی هستید، یک مشاور خوب میتواند کمک کند با ارائه یک محصول یا بستهبندی جدید، قشری از جامعه که مشتری هدف شما نبودهاند به سمت محصول شما جذب شوند. امروزه روش های مقرون به صرفه ای برای رسیدگی به امور مالی کسب و کارها رواج پیدا کرده اند. یکی از موارد مقرون به صرفه امروزی،
استخدام حسابدار دورکار یا حسابدار پروژه ای است.
وقتی ایدهای برای شروع یک کسب و کار یا مسیر جدید میدهد شما را به خوبی با چالشها و فرصتهای پیش رویتان آشنا کند. بهعبارتی صرفا ایده مبهم و کوری را طرح نکند که اجرای آن ریسک زیادی دارد. مشاور لازم است خودش چشمانداز درستی از برنامهای که قرار است اجرایی کنید داشته باشد.
- آشنایی با روش های جذب سرمایه گذاری
در بعضی کسب و کارها شما مجبور به جذب سرمایه برای شروع فعالیت هستید. یک مشاور کسب و کار آگاه و توانمند باید پیشنهادهایی برای جذب سرمایه مورد نظرتان داشته باشد. یکی از تخصصهای مهم او باید آشنایی با حوزه تامین مالی و جذب سرمایهگذاری باشد.
- آشنایی با روش های تعامل با مشتری و ارتباط عمومی
امروزه حضور در شبکههای اجتماعی و
استخدام کارشناس روابط عمومی یکی از قسمتهای مهم و غیرقابل انکار توسعه یک مجموعه حرفهای است. مشاور کاری باید ضمن آشنایی با شبکههای اجتماعی و بازاریابی دیجیتال به پیشه شما کمک کند تا بتوانید به صورت دیجیتال فعالیت مناسبی برای تعامل با مشتری و بازار داشته باشید.
ساخت و حفظ برند، ویژگیِ مثبت یک کسب و کار موفق است. در این زمینه هم مشاور باید بتواند ایدههایی به کارفرما بدهد که چگونه برند خودش را جا بیندازید و آن را ویژه و منحصر به فرد کند. ضمنا اگر این مشاور نقصی در کار میبیند که به برند میتواند لطمه بزند دلسوزانه با او در میان بگذارد. همچنین مشاور کسب و کار حرفه ای با بررسی
بهترین سایت های مشاوره کسب و کار در جهان، از آن ها الگو برداری می کند تا بتوانید مانند این سایت ها برندسازی کند.
- جذب نیرو و تنظیم قراردادهای اصولی
مشاورین در جذب و استخدام نیروی متعهد و کاربلد هم میتوانند کمک کنند و همچنین در تنظیم قراردادهای اصولی به شما یاری رسانند.
با استخدام مشاور کسب کاری که توانمند و مسلط به مهارت های تحلیل داده و بانک اطلاعاتی باشد، مثل این است که علاوه بر یک مشاور و راهنما،
استخدام تحلیلگر داده انجام داده اید که می تواند با انجام تحلیل و بررسی داده ها گامی بزرگ در توسعه کسب و کار شما باشد.
چگونه از استخدام مشاور کسب و کار، بیشترین بهرهوری نصیبمان شود؟
پس از اینکه از خدمات مشاور آگاه شدید و مشاور مورد نظر خودتان را استخدام کردید برای تعامل بهتر با او لازم است ویژگیهایی را در خودتان و او تقویت کنید تا این ارتباط به موثرترین شکل پیش برود.
وجود حس اعتماد در زمان همکاری بین دو طرف بسیار ضروری است. چرا که تا وقتی شما و مشاورتان به هم اعتماد نداشته باشید نمیتوانید با هم راحت باشید و آزادانه تبادل نظر داشته باشید. به علاوه بسیاری از برنامهها ممکن است از لحظه ایدهیابی و اجرا تا دستیابی به نتیجه زمانبر باشند. بنابراین وقتی به درک متقابلی از پروژهی مورد نظر خودتان رسیدید، بهتر است به او و تجربهاش اعتماد کافی داشته باشید.
برای اینکه در کنار مشاور خودتان بتوانید کسب مهارت و تجربه کنید، لازم است هنگام تبادل نظر شنونده خوب و صبوری باشید. به علاوه همیشه راه را برای طرح ایدهها باز بگذارید و شرایطی را فراهم کنید که مشاور با انگیزه کافی بتواند نظر یا پیشنهادش را با شما در میان بگذارد.
این درست است که شما باید نظرات مشاور و دیگر عوامل سازمانتان را بشنوید اما فراموش نکنید که در نهایت تصمیمگیرنده نهایی خودتان هستید. یک کارآفرین بادرایت باید پس از شنیدن نظرات و سبک سنگین کردن همه جنبههای یک پروژه و با در نظر گرفتن اولویتهای مجموعه خودش، تصمیم قاطع و جدی خودش را برای اجرایی کردن آن طرح میگیرد.
استخدام مشاور کسب و کار از طریق کارلنسر
شما برای پیدا کردن یک مشاور خوب، نیاز به مراجعی دارید که متخصصانی حرفهای را در حوزه کارتان معرفی کنند. کارلنسر پلتفرم معتبری است که هزاران فریلنسر و متخصص در عرصه های مختلف با آن همکاری دارند. در زمینه مشاوره کسب و کار هم، افراد مجرب و توانمندی در فریلنسر حضور دارند که می توانید با آنها ارتباط بگیرید. شما برای ارتباط با مشاوران حاضر در کارلنسر کافی است به صفحه مهارتها در وبسایت بروید و در بخش مربوط به «مشاوره کسب و کار» پروژه خودتان را ثبت کنید. پس از انتشار پروژه شما، فریلنسرهای مرتبط با این مهارت پیشنهادات خودشان را برای آغاز همکاری ثبت میکنند تا بتوانید با مشاور مناسب خودتان توافق کنید. پس از انجام توافق و شکل گرفتن همکاری، برای پرداخت هزینه نباید نگرانی خاصی داشته باشید. چون هزینه انجام پروژهها در کارلنسر از طریق سیستم امن انجام میگیرد. در این شیوه شما ابتدا وجه را در به درگاه پرداخت امن سایت پرداخت می نمایید و پس از آنکه استخدام مشاور کسب و کارتان را انجام داده و خدمات لازم را گرفتید در صورت رضایت و انجام کامل پروژه، دستمزد را برای مشاور مورد نظر آزاد میکنید. در صورت تمایل، میتوانید برای مطالعه سایر مقالات مرتبط با مشاوره کسب و کار به بخش مقالات سایت کارلنسر مراجعه فرمایید.