طرح توجیهی یا Feasibility Study، به زبان ساده به معنای گزارشی است که انجام پذیر بودن یا نبودن یک ایده، طرح یا پروژه را از زوایای مختلف بررسی می کند یا به عبارت دیگر، آن را توجیه می نماید. این طرح معمولا با دو هدف نوشته می شود :
رسم نقشه راه در هر کاری لازم است و باید پیش از شروع هر کاری، تمام جزئیات مسیر را تا جایی که امکان پذیر است در قالب یک طرح کلی بنویسید. البته دقت داشته باشید که نوشتن طرح توجیهی به معنای تعیین یک قانون برای مثلا 20 سال آینده شما نیست و این طرح می تواند با گذشت زمان و با توجه به شرایط پیش آمده تغییر کند.
بسیاری از صاحبان کسب و کارهایی که در حال حاضر موفقیت چشمگیری دارند، در طول زمان فعالیت خود در آن کسب و کار، نیازمند جذب سرمایه گذار و یا دریافت وام از بانک ها بوده اند. در این مواقع، طبیعی است که بانک یا سرمایه گذاران، اطلاعاتی در مورد ایده یا طرح شما و مسیری که می خواهید طی کنید از شما بخواهند. این اطلاعات در قالب یک طرح تجاری نوشته می شوند و باید دقیق ترین و جزئی ترین اطلاعات ممکن در آن نوشته شود. نوشتن طرح توجیهی به عنوان یک طرح تجاری، نیازمند حداقل 40 صفحه خواهد بود که باید موارد زیادی شامل زمان شروع و پایان طرح نیز در صورت مشخص بودن در آن درج شود.
در نوشتن طرح توجیهی چه مطالبی در نظر گرفته می شود؟
یک طرح توجیهی می تواند سرنوشت یک طرح یا کسب و کار را مشخص کند. از این رو لازم است مطالب زیادی مانند مشخصات مجری یا صاحب طرح، مشخصات کلی طرح شامل تعریف طرح، مراحل آن، سوددهی، زمان آغاز و پایان و...، اطلاعات مربوط به مجوزهای دریافت شده، اطلاعات محصول یا نتیجه نهایی پس از اجرای طرح، برآورد هزینه های کلی اجرای طرح مانند هزینه های انبارداری، نگهداری، منابع انسانی و...، برآورد هزینه های لازم برای سرمایه گذاری شامل سود و زیان، بهای محصول یا خدمات تولید شده پس از اجرای طراح و... و همچنین ارائه برنامه ریزی لازم برای اجرای طرح در هنگام نوشتن طرح توجیهی در نظر گرفته شود.
یک طرح توجیهی چند قسمت دارد؟
در نوشتن طرح توجیهی، اطلاعات مختلفی در نظر گرفته می شود که معمولا در یکی از سه بخش مورد نیاز برای نگارش این متن قرار می گیرند. این سه بخش عبارتند از :
- Market Study یا مطالعات مربوط به بازار
انجام هیچ طرحی بدون در نظر گرفتن شرایط مختلف بازار منطقه ای که در آن تصمیم به اجرای پروژه دارید، به موفقیت نخواهد رسید. در این مطالعه، وضعیت بازار منطقه از نظر امکانات حمل و نقل، موقعیت جغرافیایی، منابع انسانی، شرایط آب و هوایی، قیمت اجاره و خرید ملک، وجود محصول یا خدمت مشابه در منطقه، وجود امکانات رفاهی و خدماتی در منطقه، برآورد میزان تقاضای محصول یا خدمات، تحلیل فرصت ها و تهدیدهای طرح مورد نظر با توجه به منطقه مورد مطالعه و همچنین بررسی بازار هدف طرح مورد نظر، بررسی می شود.
- Technical Study یا مطالعات حوزه فنی
در این بخش، تمامی مسائلی که اجرایی شدن یا نشدن پروژه به آنها وابسته است باید مورد بررسی قرار گیرد. این مسائل شامل هزینه های لازم برای تجهیز محل آغاز پروژه، هزینه های مورد نیاز برای خرید لوازم و یا استخدام نیروی انسانی، شرایط و امکان دریافت مجوزهای لازم برای آغاز پروژه و مواردی از این قبیل خواهد بود.
- Economic Study یا مطالعات مربوط به مسائل اقتصادی طرح
بُعد مالی اجرایی شدن یا نشدن طرح شامل هزینه های خرید یا اجرای زمین برای راه اندازی پروژه، هزینه های تبلیغات، سود و زیان، بازدهی مالی، میزان نرخ مربوط به بازگشت سرمایه، درآمد، رشد نقدینگی، ارزش فعلی پروژه، سرمایه اولیه، ریسک های سرمایه گذاری، اثرات تورم بر هزینه ها و قیمت نهایی محصول یا خدمات و مواردی از این قبیل است.
قیمت نوشتن طرح توجیهی
میزان هزینه ای که برای نوشتن طرح توجیهی تعیین می شود به موارد زیادی بستگی دارد. هر یک از این موارد با توجه به شرایط مختلف طرح، می توانند برای نوشتن یک طرح توجیهی مورد استفاده قرار گیرند و یا به آنها نیازی نباشد. این موارد عبارتند از :
- جدید بودن یا نبودن طرح
- ابعاد و وسعت طرح مورد نظر
- افراد و تخصص های مورد نیاز برای نوشتن طرح
- نوع طرح مورد نظر (تجاری یا راهنمای کسب و کار)
- شرایط مالی صاحب کسب و کار و سرمایه وی برای آغاز اجرای طرح
- میزان دسترسی به اطلاعات پروژه
- نوع تکنولوژی مورد نظر در طرح
- دسترسی به اطلاعات طرح توجیهی قبلی (در صورت وجود)
- بررسی اطلاعات سازمان یا سرمایه گذاری به غیر از بانک
سفارش نوشتن طرح توجیهی با کارلنسر
نوشتن طرح توجیهی بسیار حائز اهمیت است و در صورت استاندارد نبودن آن و یا نگارش توسط افراد غیر متخصص، به راحتی باعث از بین رفتن فرصت ساخت یک کسب و کار بر مبنای طرح مورد نظر شما شود. از این رو، لازم است که این طرح از طریق
سفارش محتوا توسط یک فرد یا تیمی از افراد متخصص ترجیحا با سابقه قبلی در زمینه نگارش طرح های توجیهی نوشته شود. در سایت کارلنسر که از فعال ترین سایت های ارائه دهنده خدمات تخصصی در قالب پروژه های فریلنسری است، افراد متخصص زیادی در زمینه های مختلف شامل حوزه نوشتن طرح توجیهی نیز فعالیت دارند. برای ثبت سفارش خود در این بخش، می توانید به صفحه مهارت ها در سایت کارلنسر مراجعه نموده و سفارش خود را ثبت نمایید. شیوه پرداخت هزینه این سفارش همانند تمامی پروژه های انجام شده در سایت کارلنسر، از طریق استفاده از سیستم پرداخت امن است. در این سیستم، هزینه انجام پروژه مورد نظر پس از قبل پیشنهاد فرستاده شده از سمت فریلنسر توسط کارفرما و تایید پروژه، از کارفرما دریافت شده و در نزد سایت کارلنسر به صورت امانت نگه داشته می شود. این هزینه پس از انجام تعهدات از سمت فریلنسر و تایید آزادسازی هزینه توسط کارفرما، برای فریلنسر قابل برداشت خواهد بود. شما می توانید برای اطلاع بیشتر مطلب درباره
پرداخت امن رو در مقالات سایت مطالعه نمایید. همچنین در صورت تمایل، می توانید برای مطالعه سایر مقالات مرتبط با کسب و کارهای مختلف به بخش مقالات سایت کارلنسر مراجعه فرمایید.