کارپرداز کیست؟ وظایف کارپرداز ها

11 فروردین 1403 - آخرین بروزرسانی: 09 آذر 1403
کارپرداز
زمان تقریبی مطالعه: 10 دقیقه

کارپرداز یکی از مهم‌ترین عناصری است که در مدیریت زنجیره تامین خوب وجود دارد و به همین علت نیز شما باید آشنایی کاملی را با چنین شخصی به دست بیاورید. این عنوان که با نام تامین‌کننده نیز شناخته می‌شود، می‌تواند کلید موفقیت یک کسب و کار یا تجارت باشد. فرض کنید که قصد دارید یک کافی شاپ را برای خود تاسیس کنید. در چنین شرایطی نیازمند فردی خواهید بود که بتواند دانه‌های قهوه باکیفیت، شکر یا سایر مواد دیگری که شما نیاز دارید را برای شما فراهم و تامین کند. چنین شخصی کارپرداز نامیده می‌شود که در ادامه بیشتر درباره آن صحبت خواهیم کرد.

 

کارپرداز در کسب و کار به چه معناست؟

به طور کلی یک تامین‌کننده در کسب و کار را می‌توان به عنوان یک شخص یا نهادی توصیف کرد که کالا و خدمات را عرضه می‌کند. این بخشی از زنجیره تامین کسب و کار به شمار می‌آید که ارزش عمده یک محصول خاص را فراهم می‌کند. اگر بخواهیم این مفهوم را به شکل بهتری تعریف کنیم می‌توان گفت که کارپرداز شخص یا ارگانی است که خود محصول موردنیاز یک کسب و کار را تولید می‌کند یا توزیع‌کننده‌ای است که کالا را از تولیدکننده خریداری کرده و در اختیار کسب و کار قرار می‌دهد.

 

مطلب پیشنهادی: پرزنت محصول چیست؟

 

برای مثال وقتی که در داخل یک کسب و کار تولیدی در خصوص این موقعیت شغلی صحبت می‌کنیم، باید بدانید که تامین‌کننده در واقع شخصی خواهد بود که مواد اولیه موردنیاز برای تولید را تهیه می‌کند. او پلاستیک‌های مورد نیاز برای بسته‌بندی محصول را تهیه کرده و در نهایت جعبه‌ها را نیز آماده بسته‌بندی می‌کند.

کارپرداز

اهمیت کارپرداز در چرخه عمر محصول چیست؟

به طور کلی باید دقت داشته باشید که تامین‌کنندگان، نقش کلیدی و مهمی را در هر مرحله از چرخه عمر محصول ایفا می‌کنند. دقت داشته باشید که این چرخه عمر بسته به اندازه و ابعاد کسب و کار ممکن است بزرگ یا کوچک باشد. با این حال شکی نیست که شرکت‌ها برای به دست آوردن بهترین محصول به تامین‌کنندگان خوب و باکیفیت نیاز دارند.

 

مطلب پیشنهادی: بوم کسب و کار چیست؟

 

یک کارپرداز خوب می‌تواند در زمینه‌های زیر موفق بوده و عملکرد خوبی را برای تولید یک محصول در سازمان‌ها و کسب‌وکارها ارائه دهد:

  • نوآوری و بینش بازار: از آنجایی که تامین‌کنندگان معمولا در تماس مستقیم با بازار هستند، می‌توانند پیشنهادات جدیدی را برای توسعه کلی محصولات و خدمات ارائه دهند. آنها بر اساس درک شرکت می‌توانند ایده‌های اصلاحی مناسبی را ارائه دهند که به نوآوری‌های فراوان در محصولات کسب و کار منجر می‌شود.
  • آن تایم بودن: اعتماد مشتریان به کسب و کار شما بر اساس قابلیت اطمینان نسبت به تحویل به موقع محصولات توسط شماست. این بدان معناست که کارپرداز شما حتما باید محصولات و مواد اولیه موردنیاز را در کمترین زمان ممکن تحویل دهد. ارائه مواد اولیه در کمترین زمان ممکن باعث می‌شود تا جریان نقدینگی در یک کسب و کار به میزان زیادی گسترش پیدا کند.
  • رقابت پذیر بودن: تامین‌کنندگان می‌توانند به حفظ مزیت‌ رقابتی شما کمک کرده و به شما کمک کنند تا در این زمینه از رقبای خود پیشی بگیرید. آنها کسانی هستند که شما را از نظر کیفیت، قیمت و قابلیت استفاده محصولات در سطح بالایی نگه می‌دارند.
  • مدیریت امور مالی: در صورتی که از یک تامین‌کننده خوب کمک بگیرید آنها می‌توانند به شما کمک کنند تا مدیریت امور مالی خود را به بهترین شکل ممکن انجام داده و نتایج مطلوبی را نیز در این زمینه دریافت کنید. اگر شرکت یا کسب و کار شما دچار مشکلات نقدینگی شود آنها به شما کمک می‌کنند تا بتوانید منابع مالی مناسبی را برای خود تهیه کنید. به این ترتیب آنها اهمیت زیادی برای یک کسب و کار خواهند داشت.

کارپرداز

 

مدیریت ارتباط با کارپرداز چیست؟

تا به این‌جای کار متوجه شدیم که ایجاد یک رابطه خوب با کارپرداز برای فروش و داشتن یک تجارت موفق لازم و ضروری است. با این حال یک موضوع مهم‌تر نیز در اینجا وجود دارد و آن حفظ و مدیریت روابط خوب با تامین‌کننده است. با افزایش اشباع بازار، افزایش نوسانات موجود در بازار، عدم اطمینان و بسیاری از مشکلات دیگر برای تولیدکنندگان داشتن یک ارتباط خوب و موفق با تامین کننده است که می‌تواند به یک کسب و کار در زمینه موفقیت هرچه بیشتر کمک کند.

به همین علت نیز برای انجام برخی از فعالیت‌‌ها، اصطلاحی به نام مدیریت ارتباط با تامین‌کننده مطرح می‌شود که هدف را برآورده می‌کند. مدیریت ارتباط با تامین‌کننده که به اختصار SRM نامیده می‌شود، در واقع یک رویکرد سیستماتیک و ساختاریافته برای مدیریت کارآمد و ارتباط موثر با تامین‌کننده است. به عبارت دیگر SRM شما را در مسیر حفظ و مدیریت سالم روابط با تامین‌کننده نگه می‌دارد و همین موضوع نیز باعث می‌شود تا ریسک‌های موجود در کسب و کار شما به میزان زیادی کاهش پیدا کند. دقت داشته باشید که CRM که یعنی مدیریت ارتباط با مشتری متفاوت می باشد.

 

مطلب پیشنهادی: کالاهای تند مصرف چیست؟

 

مزایای مدیریت ارتباط با کارپرداز چیست؟

  • کاهش قیمت خرید مواد اولیه: با کمک SRM، تولیدکننده می‌توانند با خودکارسازی فرایند مدیریت تامین از طریق ابزارها سالیانه مبلغ زیادی را صرفه‌جویی کنند. از این رو تمامی فرایندهای تکراری حذف خواهد شد و شما می‌توانید به میزان زیادی قیمت خرید مواد اولیه را کاهش دهید.
  • تصمیم‌گیری سریع‌تر به منظور تسهیل فرایندها: SRM می‌تواند تمامی گزارش‌ها و تاریخچه داده‌های موجود در یک پلتفرم را در اختیار شما قرار دهد، به طوری که نیازی به بررسی چندین فایل برای تامین‌کنندگان وجود نداشته باشد. این سیستم به کاهش زمان زیادی کمک می‌کند و در نتیجه منجر به تصمیم‌گیری‌های سریع‌تر در یک کسب و کار خواهد شد.
  • بهبود مدیریت عملیاتی: با استفاده از SRM یا مدیریت کارپرداز پیگیری‌های مربوط به فعالیت‌های از دست رفته یا فعالیت‌های انجام شده که ممکن است نیازمند کاربران زیادی باشند، به‌صورت خودکار انجام می‌شود و همین موضوع نیز منجر به بهبود مدیریت عملیاتی در یک کسب و کار می‌شود. این موضوع می‌تواند به طور خودکار اقدامات و هشدارهای مربوط به رویدادها را تولید کند.
  • ایجاد روابط مناسب و افزایش حسن نیت: شکی نیست که با استفاده از SRM اولویت‌بندی منابع و ارائه یک ایده روشن می‌تواند ارزش تامین‌کننده را به میزان زیادی افزایش دهد. این موضوع می‌تواند حتی منجر به ایجاد روابط بهتر در داخل کسب و کار شده و مشارکت‌های جذاب و طولانی را به وجود بیاورد.

 

انواع مختلف کارپرداز

امروزه در کسب و کارها انواع مختلف کارپرداز و تامین‌کننده وجود دارد. برای این‌که بتوانید یک کارپرداز خوب و حرفه‌ای را برای کسب و کار خود داشته باشید نیازمند این خواهید بود که با انواع آن نیز آشنایی کاملی پیدا کرده و اطلاعات بیشتری را در این زمینه به دست بیاورید. از جمله انواع مختلف این تامین‌کنندگان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

تولیدکنندگان

نهادهایی هستند که کالاها را از مواد خام تهیه می‌کنند. آنها اغلب اولین حلقه در زنجیره تامین هستند و محصولات را به عمده‌فروشان یا خرده فروشان عرضه می‌کنند.

عمده فروشان

عمده‌فروشان کالاها را به مقدار زیاد از تولیدکنندگان خریداری می‌کنند و سپس آنها را در دسته‌های کوچک‌تر به خرده‌فروشان می‌فروشند. فروش عمده در زنجیره تامین از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ چراکه توزیع کالا از تولیدکنندگان به خرده فروشان مختلف را تسهیل می‌کند.

توزیع‌کنندگان

از دیگر انواع کارپرداز در دنیای تجارت امروز می‌توان به توزیع‌کنندگان اشاره کرد. آنها محصولات را از تولیدکنندگان خریداری می‌کنند. با این حال آنها اغلب خدمات اضافی مانند بازاریابی و پشتیبانی پس از فروش را نیز ارائه می‌دهند. دقت داشته باشید که توزیع‌کنندگان نقشی مهم در دستیابی به بازار و تبلیغ محصولات شما خواهند داشت.

صنعتگران مستقل

این دسته از افراد، افرادی هستند که کالاهای خود را تولید و عرضه می‌کنند. آنها ممکن است مستقیما به مصرف‌کنندگان، خرده فروشان و … محصولات خود را بفروشند. از طرف دیگر آنها ممکن است عملیات توزیع محصول در بازار را نیز خودشان انجام دهند که این موضوع کاملا به شرایط آنها بستگی دارد.

واردکنندگان و صادر کنندگان

این تامین‌کنندگان در مقیاس بین‌المللی فعالیت دارند و کالاها را از تولیدکنندگان در یک کشور وارد کرده و به خرده فروشان در یک کشور دیگر صادر می‌کنند. آنها نقش کلیدی و بسیار مهمی را در دنیای تجارت ایفا می‌کنند و زنجیره تامین بین‌المللی را ایفا می‌کنند.

 

مطلب پیشنهادی: ظرفیت تولید چیست؟

 

مهم‌ترین مهارت‌های یک کارگزار شامل چه مواردی می‌شود؟

به طور کلی برای این‌که یک کارگزار بتواند عملکرد بهتری را در کسب و کارها داشته باشد، نیازمند مجموعه‌ای از مهارت‌ها خواهد بود. این مهارت‌ها به کارگزاران کمک می‌کند تا بتوانند یک رویکرد استراتژیک را برای ایجاد و تقویت روابط خود ایجاد کنند. با داشتن این مجموعه مهارت‌های ارتباطی است که کارگزاران می‌توانند به موفقیت دست پیدا کرده و به تعهدات خود نیز پایبند باشند. از جمله این مهارت‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ارتباط منظم: آنها باید خطوط ارتباطی باز با تامین کنندگان دیگر داشته باشند تا بتوانند در سریع‌ترین زمان ممکن به مسائل رسیدگی کرده و درک متقابل را نیز در خود تقویت کنند.
  • ارزیابی مرتب عملکرد: آنها باید به طور منظم عملکرد خود را بر اساس معیارهای موردتوافق با کسب و کار ارزیابی کرده و اطمینان حاصل کنند که می‌توانند انتظارات را به بهترین شکل ممکن برآورده کنند.
  • ایجاد روابط بلند مدت: تامین‌کنندگان باید تلاش کنند تا ارتباطات بلند مدتی را با کسب و کارها و سازمان‌ها ایجاد کنند تا بتوانند عملکرد بهتری را از خود در موقعیت‌های مختلف نشان دهند.
  • همکاری: به‌جای این‌که آنها خواسته‌های خود را تحمیل کنند بهتر است که روی شناسایی نیازها و بهبود فرایندها تمرکز داشته باشند. به این ترتیب خیلی راحت می‌توانند عملکرد بهتری را در یک کسب و کار از خود نشان دهند.

کارپرداز

چه تفاوتی بین یک کارگزار و توزیع‌کننده وجود دارد؟

امروزه در دنیای تجارت و کسب و کار به خصوص در سازمان ها معمولا زیاد پیش می‌آید که از دو عبارت توزیع کننده و کارگزار به جای یکدیگر استفاده می‌شود. این در حالی است که بین این دو عبارت تفاوت‌های بسیار زیادی وجود دارد و به همین علت نیز باید تفاوت‌های میان این دو را به بهترین شکل ممکن درک کرد. در واقع کارگزاران و توزیع‌کنندگان مراحل مختلفی را در زنجیره تامین طی می‌کنند و در نتیجه نقش‌های مختلفی نیز در یک زنجیره تامین دارند.

تامین‌کننده یا کارگزار شخص یا کسب و کار است که محصول یا خدماتی را از نهاد دیگری (که در اغلب مواقع یک توزیع کننده است) دریافت کرده و در اختیار کسب و کار قرار می‌دهد. از طرف دیگر تامین‌کنندگان خود می‌توانند تولیدکنندگانی باشند که مواد اولیه یا کالاهای نهایی را ارائه می‌دهند یا می‌توانند مشاغلی باشند که خدمات خود را به کسب و کار ارائه می‌دهند. آنها معمولا مسئول اطمینان از کیفیت محصول و تحویل آنها به حلقه بعدی در زنجیره تامین هستند.

از سوی دیگر باید توجه داشت که توزیع‌کننده در واقع نهادی است که محصولات را از تامین‌کننده خریداری می‌کند و انها را به خرده فروشان یا مشتری نهایی می‌فروشد. توزیع‌کنندگان در اغلب مواقع خدمات اضافی مانند ارتقای محصول، تحقیقات بازار و خدمات پس از فروش را نیز ارائه می‌دهند. آنها نقش مهمی در رساندن محصول از عرضه‌کننده به بازار دارند.

با وجود این‌که هم کارگزار و هم توزیع‌کننده هر دو نقش کلیدی و مهمی در زنجیره تامین ایفا می‌کنند با این حال باید دقت داشت که تمرکز اصلی کارگزاران معمولا بیشتر روی تولید، ارائه کالا یا خدمات است و این در حالی است که نگرانی اصلی توزیع‌کنندگان رساندن این کالاها و خدمات به بازار است.

 

مطلب پیشنهادی: کانال‌ توزیع چیست؟

 

چه تفاوتی بین کارگزار و فروشنده وجود دارد؟

کارگزاران و فروشندگان نیز از جمله عبارات رایجی هستند که در دنیای کسب و کار امروز معمولا به جای یکدیگر مورداستفاده قرار می‌گیرند. هر دو این نقش‌ها در مدیریت زنجیره تامین از اهمیت زیادی برخوردار هستند؛ ولی شاید جالب باشد که بدانید نقش‌های آنها تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارد. تامین‌کنندگان یا کارگزاران کالاها  خدمات را توزیع می‌کنند و این در حالی است که فروشندگان در زمینه توزیع کالاها فعالیت ندارند. به عبارت دیگر فروشندگان بیشتر مسئول ایجاد روابط B2B هستند.

 

مطلب پیشنهادی: بازار هدف چیست؟

 

از طرف دیگر باید دقت داشت که فروشندگان اقلام آماده برای حمل و نقل را ارائه می‌دهند و این در حالی است که یک کارگزار در برخی از مواقع حتی با مواد خام نیز سروکار دارد که در نهایت به کالاهای نهایی تبدیل می‌شود. پس وقتی که قصد دارید این دو نقش مهم در زنجیره تامین را با یکدیگر بررسی و مقایسه کنید حتما باید دقت داشته باشید که به طور کلی حوزه فعالیت آنها با یکدیگر متفاوت خواهد بود. همین موضوع نیز باعث می‌شود تا در دنیای کسب و کار حرفه‌ای نتوانید از این دو عبارت به جای یکدیگر استفاده کنید.

 

جمع بندی

کارپرداز نقش بسیار مهمی در سازمان ها و شرکت ها ایفا می‌کند و بایستی به اهمیت کاری که انجام می‌دهد، کارفرما و البته خود کارپرداز کاملا آگاه باشند. کارپرداز با خرید به موقع و البته مقرون به صرفه می تواند تا حد بسیار زیادی بر روی کاهش هزینه های کسب و کار ها تاثیر گذار باشند. اگر به دنبال راه اندازی کسب و کار با سرمایه کم هستید، نیاز دارید که حتما یک کارپرداز باتجربه و حرفه ای برای کسب و کارتان استخدام کنید. کارپردازان می توانند، با کمک گرفتن از اتوماسیون های صنعتی مسیر کاری خودشان را نیز ساده تر و البته ساده تر کنند. به طور کلی بایستی به این نکته توجه داشته باشید که اگر قرار است یک کسب و کار و یا کارخانه موثر داشته باشید، حتما بایستی یک کارپرداز حرفه ای را استخدام کنید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
بلهخیر
نویسنده مطلب سوگند صادقی
من نویسنده محتوا به زبان های فارسی و انگلیسی هستم و به نوشتن، به ویژه درباره موضوعات جدید علاقه دارم.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه